23948sdkhjf

Efsa: "Sockerkonsumtionen bör vara så låg som möjligt"

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har gjort en genomgång av 30 000 publikationer av sockers hälsoeffekter och kommit fram till att desto mer tillsatts socker desto mer ökar riskerna för fetma, typ 2-diabetes och karies.

– Efsas genomgång visar att det, precis som vi sett tidigare, finns ett tydligt samband mellan tillsatt socker och bland annat fetma, typ 2-diabetes, höga blodfetter och högt blodtryck. De vetenskapligt säkraste sambanden ses för läsk, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket i en kommentar.

Genomgången som tillkom efter önskemål från Sverige och de andra nordiska länderna. Ett av önskemålen var också att Efsa skulle ta fram en övre gräns för sockerkonsumtion. Slutsatsen här blev att effekterna av konsumtion av socker är linjär och att det därför inte går att sätta en gräns och att målet bör vara att ha så låg konsumtion som möjligt.

– Det är en gedigen vetenskaplig genomgång som Efsa har gjort och som vi kommer att använda när vi uppdaterar våra råd. Men även ett viktigt underlag för andra insatser som görs för att minska sockerkonsumtionen i Sverige, säger Anna Karin Lindroos.
Efsas bedömning är öppen för synpunkter fram till 30 september. Den 21 september arrangerar EFSA också ett öppet möte för att diskutera bedömningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125