23948sdkhjf

Lantmännen köper en tiondels hamn

Sedan 2019 har Hargs hamn varit en viktig utskeppningshamn av spannmål för Lantmännen. Nu investerar Lantmännen tio procent i hamnen för att kunna påverka spannmålsvärdekedjan. 

– Hargs hamn är en viktig strategisk hamn för Lantmännen. När vi fick möjlighet att köpa in oss i hamnen så nyttjade vi den möjligheten, säger Joachim Haas, vd på Lantmännen Fastigheter i ett pressmeddelande.

När silon och kvarnen i Uppsala avvecklades under 2018 och 2019, har Hargs hamn utvecklats i spannmålsvärdekedjan. 

Under fjolåret lämnade 95 000 ton spannmål hamnen och i vintras muddrades farleden till ett djup som tillåter större fartyg att ta sig till hamnen. Nu kan fartyg komma att lasta 40 000 ton åt gången. 

– Vi välkomnar den nya ägaren som tillför kompetens, långsiktighet och framtidstro i bolaget, säger Jacob Spangenberg, ordförande i kommunstyrelsen. 

Lantmännen menar att utvecklingen av Hars hamn öppnar upp nya försäljningsmöjligheter till destinationer längre bort från Sverige, vilket i sin tur innebär bättre betalt för spannmålet än att lasta mindre fartyg i Köping och Västerås. 

 Vår nuvarande silostruktur i norra Mälarområdet står inför stora förändringar där både silon Stockholm och Västerås riskerar att stänga ner pga. stadsplanering. I ljuset av det kommer verksamheten i Hargshamn bli allt viktigare och i framtiden är det inte orimligt att anta att vi kommer att skeppa cirka 200 000 ton per år, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094