23948sdkhjf

Kronfågels kycklingar skadas i transport

Kycklingar skadas och plågas i transporten till Scandi Standard-ägda Kronfågels anläggningar, rapporterar Aftonbladets och Viafrees program "200 sekunder".

Livsmedelsverket och Länsstyrelsen ska enligt programmet ha slagit larm om att kycklingarna kläms i transporten till bolagets anläggningar och därmed utsätts för lidande.

I programmet framkommer att vid den senaste stickprovskontrollen räknades 17 skadade kycklingar på två minuter. Enligt Länsstyrelsens beräkningar betyder det att 230 000 kycklingar kan ha transporterats skadade under maj månad.

Näringsminister Ibrahim Baylan säger till programmet att han kommer att lägga fram ett nytt lagförslag under hösten för att skärpa straffen för djurplågeri med bland annat fängelse på straffskalan. I övrigt vill han inte kommentera det enskilda fallet.

Samma program avslöjade tidigare i år att kycklingar skållas levande i Scandi Standards anläggningar. Skandalen fick styrelsen att säga upp dåvarande vd Leif Bergvall som ersattes av Otto Drakenberg.

I rapporten för det andra kvartalet skrev Otto Drakenberg att bolaget inte lyckats leva upp till den finansiella potentialen som en konsekvens av "organisatoriska och ledarskapsmässiga tillkortakommanden", samt att uppmärksamheten som riktats på bolaget kring förhållandena bidrog till att sänka försäljningen med 7 procent i juni.

”Huvuddelen av avvikelserna som noterats i den svenska verksamheten har åtgärdats under sommaren. Vår målsättning är att avvikelser från bolagets standarder ska vara på en lägsta möjlig nivå”, skrev vd:n.

Scandi Standards aktie var omkring klockan 10 på måndagen ned 1,3 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.173