23948sdkhjf

Fortsatt låga nivåer bekämpningsmedel i maten

Trenden håller i sig i nya mätningar.

När Livsmedelsverket lämnar slutrapport för mängden bekämpningsmedelsrester i maten för år 2019 går det att konstatera att nivåerna är fortsatt låga.

Av totalt 1726 stickprover inom sex livsmedelskategorier fann Livsmedelsverket inga som helst rester av bekämpningsmedel i ungefär hälften av fallen. I 52 prov (3 procent) hittades halter över gränsvärdet och de flesta av dessa produkter kom från tredjeland utanför EU.

– Det är mycket glädjande att det inte fanns några bekämpningsmedelsrester alls i hälften av proverna, säger Maria Florin, chef för Avdelning säkra livsmedel på Livsmedelsverket i en kommentar.

Flest överskridanden fanns i ris vilket bland annat förklaras av att gränsvärdet  för ämnet tricyklazol sänktes 2017 vilket innebär att flera odlare inte hunnit anpassa sig.

Varken barnmat eller prover med animaliskt urpsrung gick över gränsvärdena för bekämningsmedel och endast ett prov av 281 ekologiska prover visades sig innehålla bekämpningsmedel som inte är godkända för ekologisk odling.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094