23948sdkhjf

Vänerlöjrom får ursprungskyddsbeteckning

Beslut har tagits av EU-kommissionen.

Den svenska Vänerlöjromen har nu fått godkänt för sin ansökan till EU-kommissionen om att få skyddad ursprungsbeteckning (SUB).

Fisket av löjrom i Vänern har pågått sedan 1960-talet och pågår under en kort men intensiv period mellan den 17 oktober och den 17 december.

Ursprungsbeteckningen kom till efter att producentorganisationen Vänerlöjrom Ekonomisk förening ansökte om att få sin produkt med samma namn skyddad genom EU:s kvalitetssystem hos Livsmedelsverket. Efter godkännande lämnades ansökan in till EU-kommissionen som nu har beslutat att registrera Vänerlöjrom som skyddad ursprungsbeteckning.

 Jag är jätteglad att vi nu äntligen har fått en europeisk kvalitetsbeteckning för Vänerlöjrom. Det har varit vårt största mål i föreningen. Känslan är mycket positiv. Det kommer att vara värdefullt för alla producenter av Vänerlöjrom, säger Thommy Möller som är ordförande i Vänerlöjrom ekonomisk förening i en kommentar.

Vänerlöjromen sällar sig i och med beslutet till en växande skara av svenska produkter som fått skyddad EU-beteckning. Bland dess återfinns bland annat Kalix löjrom, Skånsk spettekaka och bruna bönor från Öland.

Just nu väntar ytterligare 15 svenska produkter på godkännande från EU-kommissionen och ett antal ansökningar har lämnats in till Livsmedelsverket för en första bedömning.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078