23948sdkhjf

Svensken har dubblat mängden grönsaker på 40 år

Men var femte kalori kommer fortfarande från socker.

Sedan 1980 fram till 2020 har den genomsnittlige svensken nästan dubblat sin grönsakskonsumtion till 82 kilo per person, det visar årssiffror från Jordbruksverket. Främst har ökningen varit för färska och frysta köksväxter som gått från 32 till 65 kilo per person.

Samtidigt har konsumtionen av godis och andra varor med hög sockerhalt ökat kraftigt även om ökningstakten inte varit lika kraftig efter år 2000. År 2020 låg konsumtionen av choklad- och konfektyrvaror på 14,6 kilo per person vilket är en ökning med 49 procent sedan 1980.  Konsumtionen av läskedrycker, cider med mera har under samma period ökat från 29,6 till 92,0 liter år 2020.

År 2020 kom 30 procent av den genomsnittliga energitillförseln från bröd- och spannmålsprodukter, 12 procent från kött och 21 procent mjölk, ägg och matfett. Samtidigt stod sockerhaltiga produkter som godis och läsk för cirka 20 procent av den totala energitillförseln.  

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.703