23948sdkhjf

Svenska folket vill att industrin minskar saltmängden

Många vill minska sitt saltintag men vill ha hjälp från livsmedelsindustrin.

Enligt en ny undersökning utförd av Livsmedelsverket är en klar majoritet, 80 procent av svenska folket, medvetna om de negativa effekterna av för mycket salt i maten.

Två av tre känner även till att svenska folket i regel äter för mycket salt men endast 40 procent tror att det rör dom. Trots det försöker sex av tio att minska sitt egna intag.

Hälften av de tillfrågade menade att det bästa sättet för att minska saltintag skulle vara att livsmedelsindustrin sänker salthalten i maten. Lika många uppger att de skulle välja en produkt med lägre salthalt om det fanns.

Det är positivt att så många efterfrågar mat med mindre salt. Förhoppningsvis kan det leda till att branschen vågar satsa på att utveckla mindre salta produkter, vilket i många fall kan vara en kostsam process, säger Åsa Brugård Konde nutritionist på Livsmedelsverket i en kommentar.

Livsmedelsverket har sedan 2020 på uppdrag av regeringen fört en dialog med livsmedelsbranschen om att skapa förutsättningar för ett svenskt saltsänkningprogram och sedan 2017 deltar de även i det Vinnovafinansierade projektet Redusalt.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094