23948sdkhjf

Mathem och Mat.se går ihop – Axfood blir storägare i Mathem

Axfood blir näst största ägare efter Kinnevik. Betalar 688 miljoner kronor för en ägarandel på 16,5 procent.

Efter köpet av Bergendahls partihandel gör Axfood en ny strategisk affär och blir delägare i Mathem. Det sker genom att Axfood säljer Mat.se mot betalning i aktier i Mathem. Samtidigt tecknar Mathem ett sjuårigt leverans- och samarbetsavtal med Axfoods inköp- och logistikbolag Dagab.

Köpeskillingen på kassa- och skuldfri basis för Mat.se uppgår till 688 miljoner kronor och betalning sker i nyemitterade aktier i Mathem motsvarande en ägarandel om 16,5 procent.

– Tillsammans med Mathem skapar vi nu ett starkare och bättre renodlat e-handelserbjudande för Mathems och Mat.se:s kunder. Det långsiktiga leverans- och samarbetsavtal som Dagab och Mathem ingår bidrar ytterligare till att stärka erbjudandet mot konsument, säger Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood, i ett pressmeddelande.

Johan Lagercrantz, vd för Mathem, konstaterar att kombinationen Mat.se och Mathem blir en riktig tungviktare på marknaden för e-handel av dagligvaror med hemleverans.

– Sammangåendet med Mat.se, som har en så väletablerad tjänst och spännande produkt, innebär många fina synergier, som kommer att resultera i ett spännande och starkt gemensamt kunderbjudande som alla vinner på. Kunderbjudandet spetsas även till ytterligare tack vare partnerskapet med Dagab kring inköp och logistik. Jag ser fram emot ett tätt och givande samarbete med Axfood framöver.

Georgi Ganev, vd för Kinnevik, som fortsatt är Mathems största ägare med en ägarandel på 31 procent:

– Vi välkomnar Axfood som ägare och partner i Mathem. Axfoods ledande position och kunnande inom bra och hållbar mat kommer att ytterligare stärka Mathems kunderbjudande och vi ser fram emot att tillsammans fortsätta att stödja Mathem på deras spännande tillväxtresa.

Köpeskillingen på kassa- och skuldfri basis uppgår till 688 miljoner kronor. Värderingen av Mat.se är i linje med värderingen av Mathem och innebär en multipel om 1,5 gånger bolagets omsättning under de senaste tolv månaderna per den 30 september 2021.

Genom affären kommer Axfoods ägarandel i Mathem att uppgå till 16,5 procent, vilket efter transaktionens genomförande gör Axfood till Mathems näst största ägare. Axfood kommer att vara representerat i Mathems styrelse med en ledamot.

Axfood har även åtagit sig att delta med upp till cirka 80 miljoner kronor i en eventuell finansieringsrunda under 2022.

Sammanslagningen av Mathem och Mat.se ska nu granskas av Konkurrensverket. Om  affären godkänns kommer Mathem att tillträda som ny ägare av Mat.se tio arbetsdagar efter att godkännandet erhållits.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125