23948sdkhjf

Nytt fall av fågelinfluensa

Andra fallet under influensasäsongen drabbade kalkoner i Skåne.

Den 13 december bekräftades ett nytt fall av fågelinfluensa hos en kalkonbesättning i Skurups kommun i södra Skåne. Det är det andra fallet av fågelinfluensa på tamfågel i Sverige denna influensasäsong.

I stallet fanns cirka 2000 slaktkalkoner som nu har avlivats. Hela anläggningen är spärrad och en restriktionszon på 10 kilometer runt anläggningen har satts upp. Inom restriktionszonen runt den aktuella anläggningen gäller skyddsnivå 3 vilket innebär skärpta krav kring bland annat vilka fåglar som ska hållas inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar.

Vi ser fortsatt en stor spridning av fågelinfluensan i Europa, och det kommer inte som en överraskning att vi får fler fall även i Sverige. För att kunna bekämpa smittan är det viktigt med tidig upptäckt av viruset och att man som producent är ytterst uppmärksam på symtom, särskilt ökad dödlighet och kontaktar veterinär omgående. Det vi såg förra säsongen var att smittan kom från vilda fåglar och inte spridning mellan drabbade besättningar, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket i en kommentar.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063