23948sdkhjf

Mer antibiotikaresistens hos utländsk kyckling

Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten har tillsammans undersökt hur vanligt vanligt det är att campylobacter från kycklingkött i butik och hos patienter är antibiotikaresistenta.

I undersökningen framkom att 85 procent av campylobacter från svenskt kycklingkött och 58 procent av campylobacter från utländskt kött inte var resistenta mot medicinskt viktiga antibiotikagrupper.

76 procent av de personer som smittats i Sverige hade campylobacter som inte var resistenta mot dessa antibiotika och av de som smittats utomlands hade 21 procent campylobacter som inte var resistenta.

–I Sverige har vi generellt lägre användning av antibiotika både till människor och livsmedelsproducerande djur jämfört med andra länder. Det kan vara en förklaring till skillnaderna i resultaten mellan svenskt och utländskt, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket i en kommentar.

Resultatet visar också att inga bakterier var resistenta mot antibiotikagruppen makrolider som numera är förstahandsvalet i Sverige för campylobacterinfektioner som behöver behandlas med antibiotika.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11