23948sdkhjf

Han kan minska kornas metanutsläpp

I år tar Volta Greentech steget från pilotgårdar till att leverera kött och mjölk till några butiker. Det är Fredrik Åkermans vision om att kraftigt minska metangasutsläpp hos kor som rullas ut. – Jag tror att dagligvaruhandeln kommer att tycka att det är viktigt.

Redan i gymnasiet var Fredrik Åkerman intresserad av företagande. Han ville starta något eget. Något som gjorde påverkan för klimatet. 

Volta Greentech är en startup som vill minska metangasutsläppet hos kor. I dagsläget jobbar företaget med försök på pilotgårdar. 2022 tar företaget första steget med kött och mjölk till några butiker.  
– Leverantörskedjan är lång, så vi hjälper till med implementeringen. Utsläppen måste mätas före man matat korna med alger och efteråt. Mätvärdena verifieras också av en tredje part. Allt för att det ska vara transparent, säger Fredrik Åkerman, medgrundare till företaget.

Volta Greentech tillverkar ett tillskott av en rödalg. Tillskottet blandas i nötboskapens foder. När korna äter fodret minskar deras metanutsläppet. Det är i korta drag den idé Fredrik Åkerman fick som gjorde att han bytte spår, från ingenjörsprogrammet på Chalmers till att vilja göra någonting för ett mer hållbart samhälle. 
– 100 gram per dag av tillskottet gör att metanutsläppet reduceras med upp till 80 procent, säger Fredrik Åkerman, medgrundare till Volta Greentech. 
Startupen drivs av Angelo Demeter och Fredrik Åkerman sedan 2019 med 30 miljoner kronor i kapital från olika investeringsbolag och bidragsgivare.  
– Anledningen till att vi fått investerare, tror jag, är att metanutsläpp är ett globalt problem. Vi har en lösning, efterfrågan finns och en företagspotential. Men det är konsumenten som måste vara drivande. Efterfrågan ska styra.

Vid klimatkonferensen i Glasgow skrev 100 länder på en avsiktsförklaring att minska metangasutsläppen med 30 procent.
– Jag tror att det också kommer att hända. Jag tror att dagligvaruhandeln kommer att tycka att det är viktigt. 
Det finns andra vägar att gå för att dra ner utsläppen, som att äta mer plantbaserad kost.
– Båda lösningarna behövs. Vi kan inte räkna med att alla kommer att äta plantbaserat. 
För att fler ska köpa mjölk från kor som släpper ut mindre metangas, måste priset få vara högre än för konventionell mjölk, enligt Fredrik Åkerman.
– Det behövs spårbarhet så konsumenten vet att hon bidrar till minskat utsläpp. Man måste satsa på att bygga varumärken. Det handlar mycket om marknadsföringen.

Från ren labbverksamhet har Volta Greentech gått till att odla algen på land i en produktionsanläggning i Lysekil. 
– Algen cirkulerar i tankar. Vi tillsätter ljus och näring för fotosyntesen. Vi tar in havsvatten och använder spillvärme från Preems raffinaderi. Hela processen måste vara hållbar, säger han.
Algerna växer 5 till 15 procent per dag och man skördar några gånger i veckan. Algen torkas och mals till pulver. Sedan tillsätts den i foder. 
– Det är enkelt men det ligger mycket forskning bakom. Teamet består totalt av nio, tio personer. Angelo Demeter leder produktutvecklingen. Jag håller ihop det hela. 

Att rekrytera personal till Lysekil kan ha sina utmaningar säger Fredrik Åkerman.
– Tre, fyra personer jobbar i Lysekil. Flera har gjort stora uppoffringar för att jobba här i Lysekil. Det är väldigt roligt. Sedan har vi kontor och lab i Stockholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062