23948sdkhjf

Allt fler säljstoppar ryska produkter

På grund av kriget i Ukraina kommer nu allt fler protestaktioner och sanktioner som riktar sig mot rysk handel och ryska varor.

Icagruppens livsmedelskedjor i de baltiska länderna, Rimi Baltic, var tidigt ute och säljstoppade redan i fredags, den 25 februari, all försäljning av ryska varor. 300 butiker i Estland, Lettland och Litauen plockade bort ryska varor från hyllorna och slutade köpa in dem.

– Ryska artiklar står för mindre än en procent av Rimis sortiment. Men det är ett symboliskt steg med ett tydligt budskap – vi är emot militär aggression och vill visa solidarietet med våra ukrainska kunder och anställda, säger Rimi Latvias styrelsordförande Valdis Turlais.

Svenska Systembolaget gick i går ut med att de slutar sälja samtliga ryska produkter i sitt sortiment, och ställer in samtliga planerade lanseringar av ryska artiklar.

– Situationen är exceptionell och vi tar utvecklingen på stort allvar. Vi har mot bakgrund av beslutet informerat berörda leverantörer, säger Ulf Sjödin, sortimentschef på Systembolaget, i en kommentar.

Ica Sverige har också säljstoppat ryska produkter.

– Ica Sverige har beslutat att tills vidare stoppa försäljningen av produkter som är producerade i Ryssland. Varorna plockas bort från hyllorna i butik och leveranser stoppas. Detta omfattar ett 20-tal artiklar, vilket är en mycket liten andel av Icas totala sortiment, men en viktig markering från vår sida, säger Andreas Sbrodiglia, sortiment- och inköpsdirektör på Ica Sverige.

Även Coop har säljstoppat ryska produkter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094