23948sdkhjf

Allt fler säljstoppar ryska produkter

På grund av kriget i Ukraina kommer nu allt fler protestaktioner och sanktioner som riktar sig mot rysk handel och ryska varor.

Icagruppens livsmedelskedjor i de baltiska länderna, Rimi Baltic, var tidigt ute och säljstoppade redan i fredags, den 25 februari, all försäljning av ryska varor. 300 butiker i Estland, Lettland och Litauen plockade bort ryska varor från hyllorna och slutade köpa in dem.

– Ryska artiklar står för mindre än en procent av Rimis sortiment. Men det är ett symboliskt steg med ett tydligt budskap – vi är emot militär aggression och vill visa solidarietet med våra ukrainska kunder och anställda, säger Rimi Latvias styrelsordförande Valdis Turlais.

Svenska Systembolaget gick i går ut med att de slutar sälja samtliga ryska produkter i sitt sortiment, och ställer in samtliga planerade lanseringar av ryska artiklar.

– Situationen är exceptionell och vi tar utvecklingen på stort allvar. Vi har mot bakgrund av beslutet informerat berörda leverantörer, säger Ulf Sjödin, sortimentschef på Systembolaget, i en kommentar.

Ica Sverige har också säljstoppat ryska produkter.

– Ica Sverige har beslutat att tills vidare stoppa försäljningen av produkter som är producerade i Ryssland. Varorna plockas bort från hyllorna i butik och leveranser stoppas. Detta omfattar ett 20-tal artiklar, vilket är en mycket liten andel av Icas totala sortiment, men en viktig markering från vår sida, säger Andreas Sbrodiglia, sortiment- och inköpsdirektör på Ica Sverige.

Även Coop har säljstoppat ryska produkter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Nystartade uppstickaren Nuverica i internationellt samarbete
Extra: Ica lanserar hårt besparingsprogram – 200 tjänster ska bort
Oro för vikande efterfrågan på svenskproducerad mat
Ifrågasatt äggregel slopas – Coop jublar
Probi tar över distributionen av egna varumärket
Stora vinster med kväveåtervinning från avloppsvatten
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.25