23948sdkhjf

Greenfood och Agtira satsar på stadsodling tillsammans

Ska etablera odlingssystem på ett stort antal strategiska platser i storstadsregioner.

Foodtechbolaget Agtira som bland annat bygger cirkulära odlingar i butiker har tecknat en avsiktsförklaring med livsmedelskoncernen Greenfood om en gemensam satsning på vertikal stadsodling.

– Med hjälp av modern teknologi kan vi tillsammans producera mer hälsosam och mer hållbar mat, runt om i Sverige. Smarta odlingssystem kommer att spela en central roll i Sveriges framtida utveckling av hållbart producerad mat, säger Mattias Gemborg, vd på Agtira i en kommentar.

Inom samarbetet är tanken att Agitra ska etablera produktionsenheter i främst storstadsregionerna där Greenfood fresh produce, ett bolag inom Greenfood-koncernen, köper hela den producerade volymen för vidare försäljning och distribution. Initialt är planen att upp till 10 anläggningar ska byggas på strategiska platser i storstadsregionerna.

– Den här teknologin är en del av en hållbar framtid. Genom att kombinera tech med vertikalodlingar kommer dessa tio urbana odlingssystem både minska livsmedelstransporterna, minska vattenförbrukningen och öka självförsörjningsgraden lokalt, säger Ted Stenshed, vd på affärsområdet Greenfood fresh produce.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Livsmedelsjättarna skärper kraven på soja – ”risk för kränkningar av mänskliga rättigheter”
Norrmejerier vill avveckla Luleå mejeri
Herrljunga blir ny tillverkare av Ekobryggeriets drycker – tecknar avtal med Umida
Bönderna kritiserar hållbarhetsersättningen från Arla – ”straffas”
Ekoförsäljningen fortsätter minska
Arla sänker ersättningen till bönderna igen
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11