23948sdkhjf

Carlsberg drar tillbaka helårsprognosen

Det danska bryggeriet Carlsberg drar tillbaka sin prognos för helåret 2022 till följd av kriget i Ukraina. Prognosen var en organisk tillväxt för rörelseresultatet på 0–7 procent.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Carlsberg har sedan tidigare aviserat att bolaget inte kommer att göra några investeringar i Ryssland eller exportera till landet. Sedan dess har bryggeriet slutat med all annonsering av både Carlsberg Group och Baltika Breweries i Ryssland. Carlsberg kommer också att sluta sälja bolagets "flaggskepps"-varumärke, Carlsberg, i Ryssland. Baltika Breweries kommer även att drivas som en separat verksamhet med målet att försörja de anställda och deras familjer.

Alla vinster genererade från verksamheten i Ryssland kommer att doneras.

Utvecklingen i Ryssland och Ukraina kommer att påverka Carlsbergs finansiella resultat för 2022 negativt. Bolagets tillgångar i de båda marknaderna kan också vara objekt för nedskrivningar.

För helåret 2021 stod Ryssland och Ukraina för 13 procent av koncernens omsättning och drygt 9 procent av rörelseresultatet.

Marknaderna utanför de två länderna uppges se en begränsad påverkan, men kommer indirekt att påverkas genom stigande råvaru- och energipriser. De ökade kostnaderna kommer att ha en negativ effekt på kostnaden för sålda varor samt logistikkostnader för helåret 2022. Den negativa påverkan beskrivs däremot vara "icke-kvantifierbar".

"På grund av den väldigt höga osäkerheten relaterad till Ukraina och Ryssland och den möjliga indirekta påverkan på resten av koncernen, anser vi det inte klokt att ge en prognos för 2022 och tar därför bort vår prognos för året. Vi följer situationen väldigt noga och kommer att ge uppdateringar till marknaden allt eftersom våra vinstutsikter klarnar", skriver Carlsberg i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Nystartade uppstickaren Nuverica i internationellt samarbete
Extra: Ica lanserar hårt besparingsprogram – 200 tjänster ska bort
Oro för vikande efterfrågan på svenskproducerad mat
Ifrågasatt äggregel slopas – Coop jublar
Probi tar över distributionen av egna varumärket
Stora vinster med kväveåtervinning från avloppsvatten
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.156