23948sdkhjf

Systembolaget inför hållbarhetsmärkning

Hållbarhets- och klimatmärkning på förpackningar blir allt vanligare. I avvaktan på gemensamma regler tar många företag egna initiativ. Nu inför Systembolaget egen miljömärkning, men inte på förpackningen utan i butikshyllan.

Systembolaget vill tillgodose kunder som vill göra ett hållbart val när man ska välja dryck. Men på Systembolaget är det endast möjligt att navigera efter den gröna skylten Ekologiskt idag. Det vill Systembolaget ändra på. Förpackningen ska också vara med i bedömningen om produkten enligt Systembolaget ska betraktas som Hållbar.

Därför inför nu Systembolaget en unik märkning – Hållbart val som omfattar flera viktiga delar av hållbarhet – inte bara miljö och klimat utan även arbetsvillkor. Märkningen lanserades i butikerna den 1 mars 2022.

– Vi vill att det ska vara naturligt att göra ett hållbart val när det gäller miljö, klimat och arbetsvillkor. Därför behöver det bli enklare, säger Ulf Sjödin, Sortimentschef på Systembolaget.

– Tillsammans med våra kunder och leverantörer kan vi förändra dryckesbranschen. Vi hoppas att de flesta om några år ska säga att det är lättare att göra ett hållbart val på Systembolaget.

Enligt en Norstat-undersökning som gjorts på uppdrag av Systembolaget vill många kunder göra ett hållbart val, hela 90 procent. Men de flesta tycker samtidigt att det är svårt att göra det när de ska handla alkoholhaltiga drycker. Kunderna önskar enligt undersökningen en symbol som visar vad som är hållbart. Och det inför Systembolaget nu med den nya märkningen Hållbart val.

Vad är då kriterierna för att komma med på Systembolagets Hållbarhetsmärkning.

– Vi har fördjupat oss i certifikat, analyser och jämförelsetal från hela världen och satt upp kriterier för vad en dryck måste leva upp till för att kvala in som det mest hållbara i vårt sortiment, sett till miljö, klimat och människor, säger Ulf Sjödin.

Drycker som märks ut med Hållbart val ska ha uppfyllt följande kriterier:

 1. Miljöcertifierad odling och produktion (eko eller annan miljöcertifiering).

 2. Förpackning med lägre klimatavtryck än traditionell glasflaska.

 3. Godkänt resultat i vår analys av arbetsvillkor i odling och i produktion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079