23948sdkhjf

Siffrorna: Fritt från-trenden stark

Produkter fria från exempelvis gluten och laktos står fortsatt starka. Det visar siffror från analysföretaget NielsenIQ. "Trenden håller i sig", säger Anna Ekström, sales director Nordics.

Både laktosfria och glutenfria produkter har ökat starkt i dagligvaruhandeln de senaste 12 månaderna till och med vecka åtta, visar siffror från NielsenIQ.

Trenderna är snarlika både i volym och värde vilket innebär att det inte kan förklaras av ökade kampanjer eller höjda priser. Vi köper mer av dessa produkter helt enkelt, fastslår Anna Ekström.

Ökningarna är däremot inte riktigt lika starka som året dessförinnan. Laktosfritt ökade exempelvis med 4,4 procent i volym de senaste tolv månaderna medan ökningen istället var 16,7 procent ett år dessförinnan. Motsvarande siffror inom glutenfritt är 6,5 procent de senaste tolv månaderna och 13 procent ett år dessförinnan.

Det är däremot naturligt att produkter som ökat väldigt starkt tappar fart ju längre tiden går.

Dessutom finns en pandemieffekter som spökar i siffrorna. Hela dagligvaruhandeln hade ju en rejäl boost under fjolåret. Rent generellt pekar siffrorna på att vi har en fortsatt stark trend mot laktos- och glutenfria produkter, konstaterar Anna Ekström.

Försäljningsutveckling gluten- och laktosfritt till och med vecka 8
Värde, tkr
  Helår 2 år sedan Helår 1 år sedan Förändring % Senaste 12 månaderna Förändring %
Frysta bakverk, deg och desserter 320 744 337 102 5,1% 316 133 7,1%
Knäckebröd 198 740 218 033 9,7% 226 541 3,9%
Pasta 102 780 108 598 5,7% 103 538 -4,7%
Bröd 70 662 74 511 5,4% 80 567 8,1%
Mjöl 60 961 75 496 23,8% 82 400 9,1%
Glutenfritt totalt 1 049 139 1 182 249 12,7% 1 258 102 6,4%
Mjölk 2 218 771 2 557 729 15,3% 2 722 469 6,4%
Grädde 524 109 594 751 13,5% 616 124 3,6%
Yoghurt stora förp 421 122 449 045 6,6% 451 841 0,6%
Creme Fraiche 244 242 277 966 13,8% 285 986 2,9%
Yoghurtalternativ 196 812 213 522 8,5% 209 842 -1,7%
Laktosfritt totalt 3 848 040 4 372 338 13,6% 4 591 282 5,0%
Volym, ton
Helår 2 år sedan Helår 1 år sedan Förändring % Senaste 12 månaderna Förändring %
Frysta bakverk, deg och desserter 4 061 4 346 7,0% 4 611 6,1%
Knäckebröd 1 535 1 689 10,1% 1 754 3,9%
Pasta 1 731 1 907 10,2% 1 913 0,3%
Bröd 669 682 1,9% 730 7,1%
Mjöl 953 1 175 23,2% 1 396 18,8%
Glutenfritt totalt 12 060 13 629 13,0% 14 517 6,5%
Mjölk 134 361 159 307 18,6% 167 290 5,0%
Grädde 11 818 13 700 15,9% 13 938 1,7%
Yoghurt stora förp 19 337 20 772 7,4% 21 023 1,2%
Creme Fraiche 3 990 4 562 14,3% 4 565 0,1%
Yoghurtalternativ 5 692 6 087 6,9% 6 043 -0,7%
Laktosfritt totalt 184 456 215 334 16,7% 224 816 4,4%
Källa: NielsenIQ
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125