23948sdkhjf

Tesco-varning sänker dagligvaror i Europa

Dagligvaruaktörerna på börsen påverkas negativt efter att Tesco presenterat sin kvartalsrapport.

Brittiska dagligvarukedjan Tescos kvartalsrapport, som på onsdagsmorgonen varnade för ett lägre helårsresultat än förra året, drog ned hela sektorn i Europa på onsdagen.

Bolaget räknar med att innevarande års justerade rörelseresultat blir mellan 2,4 och 2,6 miljarder pund, att jämföra förväntningarna inför rapporten som enligt S&P Global Market Intelligence var att 2022 års justerade rörelseresultat skulle bli 2,8 miljarder pund.

Orsaken till det relativt breda intervallet är enligt Tesco "betydande osäkerhet i den externa omgivningen", och den stigande inflationen lyfts fram tillsammans med risken för ett priskrig mellan landets matbutiker.

"Inflationen är högst verklig för alla då hushållens kostnader stiger och deras ekonomi ansträngs. Det var gått många år sedan vi såg levnadsomkostnaderna stiga i dagens takt och för våra kunder innebär det att verkligen studera kritiskt var de lägger sina pengar", sade Tescos vd Ken Murphy i en kommentar enligt Evening Standard.

Tesco ska enligt vd ha ett "laserfokus" på att hålla priserna nere och målet är att behålla marknadsandelar även om det tynger resultatet.

Rapporten fick Tesco att backa rejält på Londonbörsen och efter att som mest ha varit ned cirka 7 procent var aktien omkring klockan 12.50 ned 4,2 procent.

Hela dagligvarusektorn drabbades emellertid. I London föll onlinemathandlaren Ocado 5,6 procent, Marks & Spencer tappade 3,7 procent och J Sainsbury sjönk 3,2 procent.

Den nederländska dagligvarujätten Ahold Delhaize var sämsta aktie inom Euro Stoxx 50 med en nedgång på 3,8 procent och i Stockholm var Axfood ner 2,3 procent.

Nyhetsbyrån Direkt

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094