23948sdkhjf

Planerade maxgränser för D-vitamin och jod får kritik

Livsmedelsverket förslag för maxgränser av ämnen i kosttillskott kritiseras av branschen.

Livsmedelsverket vill införa maxgränser för D-vitamin och jod i kosttillskott. Enligt Livsmedelsverket bör de två ämnena beläggas med maxgränser då det finns starka vetenskapliga bevis för att för höga halter kan få allvarliga konsekvenser.

– Med de nya maxgränserna blir det säkrare för människor som äter kosttillskott med D-vitamin eller jod eftersom de inte riskerar att få i sig för mycket av de här ämnena av misstag, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket i en kommentar.

Branschorganisationen Svensk Egenvård är dock kritiska till förslaget och de anser att Livsmedelsverket inte presenterat något underlag för att stödja tesen om att det skulle vara skadligt. De anser även förslaget skulle innebära ett sämre konsumentskydd då svenska konsumenter skulle hänvisas till utländska handelsplatser där kontrollen i många fall är obefintlig. Även svenska butiker och företag skulle missgynnas av maxgränser säger Svensk Egenvård.

Livsmedelsverket försöker nu åtgärda ett problem som inte existerar. Ingen har kunnat påvisa att den svenska befolkningen lider av för högt näringsintag. Det vore mer naturligt att bekämpa överkonsumtionen av raffinerat socker istället för vitaminer och mineraler, säger Peter Hencz, ordförande för branschorganisationen Svensk Egenvård i en kommentar.

De föreslagna gränsvärden ligger på 100 mikrogram för vitamin D och 200 mikrogram för jod. Innan förslaget införs i Sverige måste de behandlas inom EU vilket beräknas ta cirka tre månader. I dag har redan flera andra EU-länder liknande maxgränser.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.111