23948sdkhjf

Nu är Fazers xylitolfabrik igång

Fazer först ut med xylitoltillverkning av havreskal.

De senaste åren har Fazer haft en uttalad strategi där koncernen satt havre i fokus. En av de största satsningarna inom området har varit en ny xylitolfabrik som varit under uppbyggnad i Lahtis i Finland. Närmare 300 miljoner euro har Fazer investerat i havrederivat de senaste tre åren varav majoriteten av de pengarna gått till anläggningen i Lahtis som började byggas 2019.

Den anläggningen står nu färdig för kommersiell verksamhet meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

I fabriken använder sig Fazer av en helt egen metod för extraktion av xylitol ur havreskal som kommer från bolagets egen havrekvarn. Havreskal som tidigare slutat som svinn.

– Fazer Xylitol är ett lysande exempel på cirkulär ekonomi där sidoströmmar från produktionen utnyttjas på ett smart sätt. Den havreskalsmassa som finns kvar efter xylitolproduktionen utnyttjas som bioenergi och därför uppstår inget svinn – alla delar av havreskalet utnyttjas. Fabriken har med andra ord ett mycket litet ekologiskt fotavtryck. Vi kan nog påstå att vår xylitol är den mest hållbara i världen, säger Fazers koncernchef Christoph Vitzthum i en kommentar.

Den havreskalsmassa som blir över efter xylitolproduktionen bränns senare vid Lahti Energias biovärmeverk, som producerar energi för hela Fazers fabriksområde i Lahtis.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.115