23948sdkhjf

Svenska tomater trycks undan av importen

Svenskodlade tomater minskar när tomatförsäljningen i stort ökar.

Den svenska tomatsäsongen är i full gång. Tomat är den grönsak vi äter mest av och tre av tio tomater är svenska.

Generellt har försäljningen av tomater ökat med 29 procent mellan 2002 och 2020, enligt LRF trädgård 2021. Nya sorter och förpackningssätt ligger bakom den positiva utvecklingen och tomaten exponeras i affärerna på fler sätt.

 

Dock har importen har tagit marknadsandelar från svensk tomatproduktion som minskade med drygt 16 procent, i ton mätt, mellan 2002 och 2020. Under motsvarande period har importen av tomat till Sverige ökat med 46 procent på årsbasis. 

 

Annicka Assarsson, tomatodlare med 5 000 kvadratmeter växthus utanför Motala i Östergötland, ser ändå ljust på framtiden.

– Vi har god tillgång på förnybar energi som flis, pellets och jordvärme och vi kan ta vara på spillvärme. I Sverige har vi också god tillgång till vatten av hög kvalitet jämfört med många andra länder där vattentillgången är begränsad. Samtidigt märker vi att efterfrågan på närproducerat ökar, säger Annicka Assarsson, som levererar tomater till såväl grossister både i Stockholm och i närmiljön. Men hjärtat är hennes gårdsbutik Tomatboden i Varv där hon också får chans att träffa kunderna direkt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Premiär för Waynes första kafé i Danmark
Probis vd avgår med omedelbar verkan
Nystartade uppstickaren Nuverica i internationellt samarbete
Ica lanserar hårt besparingsprogram – 200 tjänster ska bort
Oro för vikande efterfrågan på svenskproducerad mat
Ifrågasatt äggregel slopas – Coop jublar
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.141