23948sdkhjf

Axfood tar hållbarhetsgrepp om alla förpackningar

Axfood har byggt en databas som omfattar cirka 18 000 olika förpackningsmaterial. Med hjälp av databasen ska övergången till återvinningsbara förpackningar av förnybart eller återvunnet material snabbas på, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Huruvida en vara är hållbar avgörs inte bara av innehållet utan även av förpackningen. Vi har därför gjort en strategisk investering för att kunna leverera mot såväl egna hållbarhetsmål som ökade krav från lagstiftning och konsumenter, säger Tove Almgren, förpackningsutvecklare på Dagab, som tagit initiativ till och drivit arbetet.

Samtliga Axfoods emv-leverantörer har deltagit i arbetet med att samla in och sammanställa uppgifter om vilka förpackningskomponenter och material som respektive produkt innehåller. Det gör det lättare att kartlägga och systematisera data om Axfoods cirka 18 000 förpackningskomponenter.

– Kartläggningen är komplicerad eftersom leverantörskedjan för förpackningar ofta är lång och varje produkt ofta består av fler komponenter, säger Tove Almgren.

Axfoods mål är att uteslutande använda återvinningsbara förpackningar av förnybar eller återvunnen råvara senast 2030.

I databasen är det bland annat möjligt att ta fram uppgifter om vilka produkter som förbrukar störst volymer av material som behöver bytas ut, samt hur Axfood ligger till för att nå de uppsatta målen.

Uppgifterna i Axfoods databas har även delats i forskningsprojekt om förpackningar samt bidragit till systemutveckling inom området.

Axfood upppger att man är först i dagligvarubranschen med en databas för förpackningsmaterial. Det tillbakavisas dock av Lidl.

– Även Lidl har ett system där vi kan utläsa förpackningsmaterial för våra förpackningar, påpekar Jenny Canborn Eenfeldt, PR-ansvarig.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Premiär för Waynes första kafé i Danmark
Probis vd avgår med omedelbar verkan
Nystartade uppstickaren Nuverica i internationellt samarbete
Ica lanserar hårt besparingsprogram – 200 tjänster ska bort
Oro för vikande efterfrågan på svenskproducerad mat
Ifrågasatt äggregel slopas – Coop jublar
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.156