23948sdkhjf

Utredning ska se över åtgärder mot livsmedelsfusket

Straffskärpningar och nya lagar är en del av det som krävs för att komma åt fusket i livsmedelskedjan, enligt landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

Fusket i livsmedelskedjan är svårt att kartlägga och att upptäcka, och sanktionerna är  inte särskilt kännbara. Det vill regeringen nu ändra på och tillsätter en särskild utredare som ska ta fram förslag på åtgärder. Det meddelade landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en pressträff i dag.

Fusk inom livsmedelskedjan påverkar hela samhället. I värstas fall kan det leda till att människor och djur skadas. Det påverkar näringslivet och medför stora kostnader. Konkurrensen snedvrids och företag som gör rätt missgynnas, sa Sätherberg

Fuskarna är kreativa och hittar hela tiden nya sätt att tjäna pengar på. Vinsterna är omfattande och drar till sig organiserad brottslighet, konstaterade Anna-Caren Sätherberg och radade upp exempel på fuskskandaler, både internationella och inhemska.

– Fusk kan exempelvis handla om att kött eller jordgubbar från ett annat land säljs som svenska, att livsmedel är något annat än det märks som, eller att livsmedel med en dyr ingrediens späds ut med en ingrediens med lägre värde. Det kan också handla om att märka om livsmedel så att sista förbrukningsdagen ändras samt att inte deklarera ämnen som tillsätts för att ändra på livsmedels kvalitet och/eller egenskaper. 

Landsbygdsministern lovar att det nu ska vändas på varje sten för att bekämpa den brottslighet som i dag hotar hela samhällsgemenskapen. 

Straffskärpningar och nya lagar är bara en del av arbetet. Viktigt är också att myndigheterna får rätt verktyg, betonade Sätherberg.  

Utredningen ”Stärkt offentlig kontroll av fusk i livsmedelskedjan” har fyra huvudsakliga inriktningar:

  • Föreslå en organisation för effektiv samordning och operativ kontroll.
  • Föreslå hur fuskkontrollen ska finansieras.
  • Föreslå hur utbytet av information mellan berörda myndigheter ska utvecklas och ökas.
  • Om det bedöms lämpligt, föreslå en särskild ekonomisk sanktion som återspeglar vinsten av fusket.

Anna-Caren Sätherberg räknar med att inom kort kunna presentera vem som får ansvaret för utredningen som ska vara färdig att redovisas senast den 29 februari 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063