23948sdkhjf

Snart gör braxen entré i frysdiskarna

Axfoundations Braxen-projekt är redo för frysdiskarna hos Willys och Hemköp. Det sker i höst i form av en fish cake under Axfoods eget varumärke, Garant.

– Genom att utveckla vårt sortiment med fler varor av grönlistad fisk och hållbart odlade vegetabilier bidrar vi till att minska matens inverkan på såväl klimatet som den biologiska mångfalden, kommenterar Ellinor Puerto, chef för sortimentsutveckling på Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab.

Braxen har länge ansetts vara en så kallad skräpfisk. Men smakmässigt skiljer den sig inte mycket åt från annan, mer populär, fisk. Arbetet med att ta fram braxenfärs har pågått i flera år i ett projekt lett av Axfoundation.

Färsen, från vild fisk fångad i Mälaren och Vänern, serveras redan i skolmatsalar och i restauranger. Axfood-ägda Urban Deli var först ut bland restaurangerna.

Med Garants nya fish cake når braxenfärsen nu också för första gången ut till konsumenter via matbutiker. Den nya produkten uppfyller en rad olika hållbarhetskriterier och bär Från Sverige-märkningen. Utöver braxen innehåller den också baljväxten åkerböna, odlad på Öland och i Kalmartrakten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094