23948sdkhjf

Fallande matpriser kan minska inflationstrycket

Fallande priser för varor som vete och majs kan bidra till ett minskat inflationstryck. Men ekonomer varnar för att det är för tidigt att säga att man besegrat inflationen.

Det rapporterar The Wall Street Journal.

Mat- och råvarupriser är fortsatt volatila på grund av en kombination av kriget i Ukraina och ett torrt klimat, men senaste tiden har priserna sjunkit tillbaka.

"Vi kommer definitivt att se kortsiktiga justeringar av matpriserna", sade Rob Vos på International Food Policy Research Institute.

"Jag skulle dock vara väldigt försiktigt med att dra allt för stora slutsatser från det här. Vi är fortfarande i en relativt svår situation", sade han.

Terminsmarknaden indikerar fortsatta nedgångar för matpriser. Vetepriser är på ungefär samma nivå som innan kriget och majspriser är på den lägsta nivån för 2022.

Nedgången har i vissa länder redan börjat synas för konsumenter och ekonomer räknar med än lägre matpriser kommande månaderna.

Ekonomer på JP Morgan räknar exempelvis med att den globala inflationstakten för mat kommer vara på 5,5 till 6 procent under det fjärde kvartalet i år, jämfört med 13 procent under andra kvartalet 2022.

"Från konsumenternas perspektiv är det en positiv signal att vi kan se nedåtgående priser eller i alla fall minskat inflationstryck", sade Jayson Lusk på Purdue University.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078