23948sdkhjf

Renköttsförsäljningen ökar

Efterfrågan är större än tillgången.

Intresset för renkött har ökat de senaste åren och efter att restriktionerna för coronapandemin släppte har det ökat ännu mer. Så pass mycket att efterfrågan nu är större än tillgången, rapporterar SVT Sápmi.

– Ja vi har sålt slut på nästan allt, vi har väldigt lite kvar, lite rökta och torkade grejer, säger Alexander Eliasson vars familj drivit renköttsförädling i decennier till kanalen.

Det är framförallt renskav som ökat mest och som står för de största volymerna men även suovas och filéer är populära.

– Just nu har vi sålt mycket suovasskav, det går jättemycket och renytterfilé har ökat jättemycket i försäljning till restauranger. Men det är suovas som har ökat mest, säger butiksförsäljaren Anna-Sofie Stålnacke till SVT Sápmi.

Förra året hamnade slaktvolymerna på 1025 ton kött och 40 528 slaktade renar. Det är den lägsta volymen som uppmätts sedan Sametinget började föra statistik under 1990-talet.

I år lär heller inte volymen öka vilket i kombination med den redan rådande inflationen kommer att driva upp priserna på kött.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Kai Gyllström går från Arla till Atria
Vrigstads ostar lever vidare hos Gäsene
Veg of Lund påbörjar produktion i Tyskland
EU:s nya förpackningslagstiftning offentliggjord
Baguetten blir kulturarv
Handskuren pommes frites på ny snackbar i Stockholm
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.125