23948sdkhjf

Första skeppet från Ukraina klarade inspektionen

Priserna på spannmål sjönk globalt.

Historien om det första skeppet som tillåtits transportera spannmål från Ukraina mitt under brinnande krig har blivit till en följetong.

Efter att ha lämnat Odessas hamn och med en lots tagit sig förbi det minerade vattnet har det Sierra Leon-flaggade fartyget nu anlänt till Turkiet och till havs genomgått en 90 minuter lång inspektion. Efter inspektionen har skeppet nu fortsatt sin resa mot Libanon.

Fler skepp förväntas nu kunna göra resan från Ukraina och totalt väntar 27 skepp i tre olika ukrainska hamnar varav tre redan har skrivna kontrakt redo. Exakt när de här skeppen kommer att resa vidare är ännu inte klart.

Det avtal som Ukraina och Ryssland ingått kommer att sträcka sig fyra månader framåt och därefter förnyas en månad i taget.

Totalt beräknas närmare 20 miljoner ton spannmål tänkt för export finnas i landet just nu och kort efter att det första skeppet lämnade Odessas hamn så sjönk även de globala spannmålspriserna. Men om det beror på att handeln med Ukraina nu kunnat återupptas igen går inte att fastställa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08