23948sdkhjf

Normal spannmålsskörd väntas

Förväntas hamna på 5,5 miljoner ton.

Årets svenska spannmålsskörd förväntas öka med 11 procent i jämförelse med föregående år till totalt 5,5 miljoner ton, rapporterar Jordbruksverket i en skördeprognos.

Skörden blir då mindre än tre av de fem senaste skördarna men är i nivå med den normskörd som beräknats utifrån de senaste 16 årens skördar.

Skörden av höstvete i år förväntas bli 3 miljoner ton vilket är samma nivå som förra året. Hektaravkastningen förväntas öka med 7 procent till 7 040 kilo per hektar medan de odlade arealerna minskar. Höstvete förväntas stå för 54 procent av den totala spannmålsskörden.

Vårkorn är den näst största grödan och förväntas få en totalskörd på 1,2 miljoner ton vilket är 23 procent av den totala spannmålsskörden. Havre står för 12 procent av skörden och i år förväntas totalskörden öka med 18 procent till 0,7 miljoner ton jämfört med förra året.

Samtidigt förväntas det bli ett rekord för skörden av oljeväxter som uppskattas hamna på drygt 0,42 miljoner ton. Det är den största skörden på 2000-talet och ökningen förklaras främst av ökade arealer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Lantmännen förvärvar skånsk lantbruksverksamhet
Max tar COO och vice vd från Yum Brands
Axfood utklassade marknaden – höjer utdelningen
Fågelfjädrar testas för framtidens bioplast
Dagab byter ut 1,4 miljoner träpallar
Vd-byte på Kahls
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.127