23948sdkhjf

Fazer vill cellodla kakao

Söker hållbara alternativ inför framtiden.

Fazer får idag sin kakaoråvara från Ecuador och Västafrika men de utforskar nu även möjligheterna att i framtiden kunna cellodla kakao.

– Detta är ett långsiktigt forskningsprojekt med fokus på framtiden. Hållbar hantering av konventionell kakao är Fazers fortsatta främsta prioritet, men vi vill även utforska och skapa innovationer för framtiden. Det är långt fram tills vi eventuellt kommer att kunna avnjuta cellodlad kakao, men den erbjuder oss ett nytt potentiellt sätt att hantera framtida utmaningar, säger Annika Porr, Senior Manager vid Forward Lab inom Fazer Konfektyr i en kommentar.

Cellulärt jordbruk kräver minimalt med markareal och naturresurser och sker i bioreaktorer under kontrollerade förhållanden. Därför investerar Fazer nu i forskning och utveckling av cellodlad kakao inom ett forskningsprojekt som delvis finansieras av Business Finland.

– Fazer har redan, i samarbete med Teknologiska forskningscentralen VTT, fått de första framgångsrika resultaten av cellodlad kakao. Nu fortsätter vi med forskningen som en del av det mer omfattande konsortiet CERAFIM, som samlar flera finländska företag och forskningsinstitut kring temat cellodling för att utforska framtida lösningar, säger Heli Anttila, direktör för produktutveckling på Fazer Konfektyr.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.112