23948sdkhjf

Skånebönan – handlingsplan för växtprotein

En ny handlingsplan ska öka produktionen av proteingrödor och bygga ut vidareförädlingen.

Skåne ska bli Sveriges ledande region för växtprotein. Det är målsättningen när Skånes ledande aktörer inom livsmedelsnäringen på ett möte under tisdagen ställde sig bakom den nya handlingsplanen Skånebönan.

Samtliga deltagare, däribland Lantmännen, Orkla och LRF, ställde sig bakom handlingsplanen som ska se till att få fart på den skånska produktionen av proteingrödor som ärtor, bönor, linser och lupiner.

– Vi är övertygade om att konsumenterna vill handla svenskt även när det rör sig om växtproteiner, men de svenska grödorna räcker inte till. Handlingsplanen syftar bland annat till att skapa trygghet för svenska lantbrukare att våga odla proteingrödor, säger Lotta Törner, vd för Livsmedelsakademin som lett arbetet med handlingsplanen, i en kommentar.

Handlingsplanen pekar ut fyra punkter som ska se till att produktionen av skånska proteingrödor och utbyggd vidareförädling.

De punkterna är:

  • Att garantera beställningar av proteingrödor från industrin och handeln
  • Skapa fler berednings- och förädlingsanläggningar i Sverige
  • Sprida aktuell kunskap så att den skapar nytta
  • Att se till att det blir en nationell fortsättning efter handlingsplan.

Övriga deltagare som varit med och tagit fram handlingsplanen är HushållningssällskapetL änsstyrelsen Skåne, Lunds Tekniska Högskola, Pernod Ricard/The Absolut Company, Region Skåne, RISE, Sveriges Lantbruksuniversitet och Sweden Food Arena

 

 

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112