23948sdkhjf

Polarbröd stöttar frystorkade bär

Ska hjälpa nybildat bolag att utveckla svensk frystorkning av norrländska råvaror.

Nordisk Bärinnovation är ett nybildat bolag som utvecklar teknik för frystorkning av bär som nu kommer att få stöd från Polarbrödsgruppen för att bättre kunna ta vara på de norrländska bären.

Idag importeras majoriteten av de frystorkade bären på den svenska marknaden. Men det vill Nordisk Bärinnovation ändra på.

– Vi har tagit fram ny innovation för frystorkning som är mycket mer energieffektiv än traditionella frystorkar. Den är fossilfri och drar 75 procent mindre el. Vi har testat den som en labbanläggning och nu tar vi nästa steg till en demoanläggning, säger Erik Rosenbaum delägare Nordisk Bärinnovation i en kommentar.

Därför går nu Polarbrödsgruppen in och stöttar utvecklingen.

– Vi är jätteglada att inleda samarbete med Nordisk Bärinnovation eftersom vi gärna vill stötta innovationer inom mat i norra Sverige och att använda bär som resurs känns väldigt spännande, säger Karin Bodin, Polarbröds koncern-vd.

Under de kommande sex månaderna ska demoanläggningen för frystorkning byggas, testas och utvärderas. Målet är att de frystorkade bären därefter ska nå marknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11