23948sdkhjf

Tufft kvartal för Linas – väntar sig fortsatt negativ tillväxt

LMK Group som äger Linas Matkasse har haft ett kämpigt tredje kvartal.

LMK Group, som äger Linas Matkasse, redovisar ett ebitda-resultat för det tredje kvartalet 2022 på -14,6 miljoner kronor (-9,1). Ebitda-marginalen uppgick till -7,1 procent (-3,5).

Nettoresultatet blev -22,5 miljoner kronor (-18,7).

Omsättningen landade på 206 miljoner kronor jämfört med 260 miljoner kronor föregående år. Justerat för valutakursdifferenser motsvarar det en minskning om 24,1 procent.

Det var i linje med den preliminära nettoomsättningen om 206 miljoner kronor som bolaget meddelade i början av oktober.

Antalet aktiva kunder för kvartalet var 74.200 (107.000). Enligt bolagets preliminära siffror låg antalet aktiva kunder på just 74.200.

LMK uppger att tredje kvartalet är säsongsmässigt svagare på grund av sommarsemestrar i Norden, där många konsumenter pausar sina prenumerationer under juli och delar av augusti medan de är på semester.

Under kvartalet pressades LMK:s marginalen av inflationen i form av högre priser på livsmedel, bränsle, el och förpackningsmaterial.

"Konkurrensen på marknaden ledde också till högre rabattnivåer vilket har negativ inverkan på våra marginaler genom minskad nettoomsättning", skriver bolagets vd Walker Kinman i rapporten.

LMK Group förväntar sig en fortsatt negativ tillväxt under "åtminstone det närmaste halvåret".

Den förväntade negativa tillväxten tillskrivs den "inte särskilt optimistiska stämningen bland konsumenter på marknaden", samtidigt som makrofaktorerna skapar en högre grad av osäkerhet.

Den negativa tillväxten spås dock vara på en lägre nivå när bolaget går in i 2023.

Vidare skriver vd Walker Kinman att LMK kommer att fortsätta att hålla kostnaderna för försäljning och marknadsföring på en nivå som är under 13 procent av bolagets intäkter under ett helår, med högre nivåer under första samt tredje kvartalet jämfört med andra och fjärde.

"Fortsatta prisjusteringar, förbättringar i effektivitet, initiativ inom inköp samt kostnadsminskningar kommer hjälpa till att kompensera för effekterna av inflation, och bidra till förbättringar i marginalerna under fjärde kvartalet", heter det.

LMK förväntar sig ytterligare årliga förbättringar i sitt resultat under 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079