23948sdkhjf

Roland Lindqvist blir ny expert i Efsa-panel

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har utsett Roland Lindqvist, Livsmedelsverket, till medlem av myndighetens vetenskapliga panel för biologiska faror - Biohaz.
Flera personer på Livsmedelsverket deltar på olika sätt i Efsa:s arbete och i dag sitter tre av dessa i vetenskapliga paneler. Vid sidan av Roland Lindqvist finns sedan tidigare Ulla Beckman Sundh och Kettil Svensson i panelen Food contact materials, enzymes, flavourings and processing aids (Cef).

Oberoende experter
Medlemmarna utses på grundval av sin vetenskapliga kompetens i konkurrens med andra vetenskapliga experter . De deltar som oberoende experter och inte som representanter för sitt land.

- Utnämningen är ett erkännande och det ska bli mycket stimulerande att arbeta tillsammans med andra europeiska experter inom området. Riskbaserade vetenskapliga underlag är viktiga pusselbitar i arbetet för säkra livsmedel och eftersom Efsas underlag berör alla konsumenter inom EU har arbetsinsatserna stor betydelse för många, säger Roland Lindqvist, vetenskaplig strateg vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Underlag för lagstiftning
De vetenskapliga underlagen som de oberoende experterna inom panelerna tar fram ligger till grund för en stor del av lagstiftningen inom livsmedelsområdet.

- Det är däför mycket värdefullt även för verksamheten på hemmaplan att Livsmedelsverkets vetenskapliga experter kan delta i detta arbete eller i panelerna, säger Roland Lindqvist.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11