23948sdkhjf

Höga foderpriser hotar svensk äggnäring!

Den svenska animalieproduktionen har under senare tid drabbats svårt av höjda foderpriser, det slår också hårt mot Sveriges äggproducenter.
Branschorganisationen Svenska Ägg varnar nu för dramatiska förändringar, akut försämrad lönsamhet och, som värsta scenario, tomma djurstallar och konkurser om inte priset på ägg höjs och äggproducenterna får mer betalt av handeln för sina ägg.

-Det behövs en ordentlig prishöjning för att rädda svensk äggnäring, säger Charlotte Norrman-Oredsson, ordförande i Svenska Ägg. Vi tror att den svenska allmänheten är beredd att betala något mer för sina ägg för att vi ska kunna behålla äggproduktionen i Sverige. Nu måsta handeln ta sitt ansvar och höja priset mot kund för att kunna ge producenter mer betalt för äggen.

De höga foderpriserna drabbar just nu hela den svenska animalieproduktionen, inklusive äggproduktionen. Dagens höga foderpriser innebär en rejäl kostnadsökning för äggproducenterna, oavsett om det är ägg från inredd bur, frigående höns eller ekologisk produktion. Om äggproducenterna fick en ordentlig prishöjning skulle krisen kunna lindras och äggproducenterna slippa hotas av konkurs.

– Ägget är ett av de mest prisvärda livsmedel man kan hitta, fullt av högvärdigt protein, mineraler och vitaminer. Det är ett älskat baslivsmedel som finns i kylskåpet i nästan alla hushåll. Utan tvekan finns det utrymme för en prishöjning i affären för att ge producenterna täckning för sina kostnader. Men det behövs omedelbart, säger Charlotte Norrman-Oredsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078