23948sdkhjf

Högre produktionskostnader utan växtskyddsmedel

Fortsatt låga risker för hälsa och miljö men högre produktionskostnader och risk för försvagad konkurrenskraft. Det blir resultatet för svensk jordbruks- och trädgårdsnäring om ett generellt förbud att använda växtskyddsmedel inom viss odling införs. Det visar en snabbutredning från Jordbruksverket.
Jordbruksverket har beskrivit konsekvenserna för jordbruks- och trädgårdsnäringen om vissa växtskyddsmedel inte får användas om ett förbud införs i en svensk förordning. Syftet är att hehålla låga risker för hälsa- och miljö.
Användning på de berörda områdena är redan idag mycket begränsad på grund av att det inte finns godkända växtskyddsmedel och att odlarna använder sig av alternativa metoder.
Tillgången på växtskyddsmedel kan dock komma att öka om nya regler inom EU införs som häver de svenska begränsningarna.

– Vi ser att förslaget permanentar annorlunda villkor för svensk växtodling i jämförelse med stora delar av övriga Europa, säger Agneta Sundgren på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Högre produktionskostnader ger minskad konkurrenskraft
Ett förbud kan leda till högre produktionskostnader jämfört med en del andra länder i Europa. Konkurrenskraften riskerar därmed att försvagas liksom möjligheten att ta ut ett merpris för de varor som odlas utan dessa växtskyddsmedel. Förbud kan också förhindra tillgång till nya bättre och mindre farliga växtskyddsmedel för dessa användningsområden om det inte ges möjlighet till vissa undantag. Samtidigt kan utvecklingen av alternativa bekämpningsmetoder stimuleras om förbudet införs.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078