23948sdkhjf

Högre produktavgifter hotar livsmedelssäkerhet

Biocidprodukter är livsnödvändiga för att upprätthålla god hygien inom livsmedelsindustrin. Miljödepartementet föreslår kraftigt höjda avgifter för biocidprodukter på den svenska marknaden. Höjda avgifter innebär att många produkter inte längre kommer att finnas kvar.
Förslaget drabbar hygienen i samhället

- De föreslagna avgifterna är högre än många av produkternas årsomsättning på den svenska marknaden. Vi är djupt bekymrade över att inte längre kunna erbjuda de produkter som behövs för hygienen i t.ex. sjukvård, restauranger, livsmedelsindustri, djurstallar och förskolor. Inom dessa sektorer är hygien livsnödvändig, säger Ulrika Flodberg, Branschföreningen för Industriell och Institutionell Hygien, IIH.

- Vi tycker det är förvånande att inte berörda myndigheter har reagerat och insett konsekvenserna av förslaget som påverkar hygienen i samhället. Särskilt hårt drabbas t.ex. desinfektionsmede. Som hittills varit undantagna från avgiften, fortsätter Ulrika Flodberg.
- Förslaget har bara förlorare och bör därför stoppas helt, avslutar hon.

KTF förutspår att många företag väljer att inte lansera produkter på den svenska marknaden på grund av de ökade kostnaderna. Resultatet blir att konsumenter får avsevärt färre produkter att välja mellan. - Vi anser att svenska konsumenter ska ha samma valfrihet och tillgång till samma produktsortiment som konsumenter i andra EU-länder. Så kommer det inte att bli om förslaget blir verklighet, säger Anna Melvås, KTF.

Sverige är ett litet land med liten marknad. Höga avgifter som ska betalas i förskott slår hårt mot mindre företag som har Sverige som sin huvudmarknad. Det handlar om ökade kostnader med hundratals procent, varför många produkter kommer att försvinna, innovation hämmas och etableringströsklar bli högre. - Förslaget innebär kraftiga försämringar för både företag och konsumenter och bör inte genomföras, avslutar Anna Melvås, KTF.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094