23948sdkhjf

Arla lägger ner mejeri – lokala produkter försvinner

Arla flyttar produktionen från Sundsvall till Stockholm. Därmed försvinner de lokala produkterna Jämtlandsmjölk och Långfil från butikshyllorna.

Arla har under måndagen meddelat att beslut fattats om att lägga ner mejeriet i Sundsvall och flytta produktionen av färsk mjölk till mejeriet i Kallhäll strax utanför Stockholm. Distributionsverksamheten blir kvar i Sundsvall och även ostproduktionen.

– Det här är förstås ett mycket tufft besked för alla inblandade, även om det inte är helt oväntat. Vi har nu nära dialog med facket, Arbetsförmedlingen och andra omställningsorganisationer för att hitta så bra lösningar som möjligt för alla medarbetare, säger Jörgen Thunholm, chef för mejerierna i Sundsvall och Kallhäll, i ett pressmeddelande.

Anledningen till beslutet uppges vara ändrade konsumtionsmönster.

– Det är ju i huvudsak färskmjölk vi tillverkar här i Sundsvall och ni kunder dricker allt mindre. Det är ett ändrat beteende som pågått de senaste 20 åren, säger Jörgen Thunholm till Östersunds-Posten.

Beslutet innebär också att de lokala produkterna Jämtlandsmjölk och Långfil försvinner från butikshyllorna i början av maj.

Mejeriet kommer att avvecklas successivt under våren, och i början av maj flyttar hela produktionen till Kallhäll i Järfälla kommun.

Det har bedrivits mejeriverksamhet på Bultgatan i Nacksta industriområde sedan 1939. 2011 köpte Arla Sundsvallsmejeriet av Milko.

I dag arbetar cirka 100 medarbetare på Arla i Sundsvall, varav 40 i mejeriet. De informerades vid ett möte klockan 12 på måndagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062