23948sdkhjf

Livsmedelsföretagens känga till regeringen: ”Utan livsmedel, ingen krisberedskap”

Livsmedelsföretagen reagerar starkt på att inte ha blivit inbjuden till näringslivsrådet för totalförsvar och krisberedskap.

För några veckor sedan skickade regeringen ut en inbjudan till 14 arbetsgivar- eller branschorganisationer i Sverige, däribland Svensk Handel, Svenskt Näringsliv och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), att ta plats i det nyinrättade näringslivsrådet för totalförsvar och krisberedskap. Organisationerna kommer att skicka representanter för att sitta med bland annat försvarsministern, energi- och näringsministern samt landsbygdsministern för att byta lägesinformation. 

– Eftersom det är företag som till stor del äger samhällsviktig verksamhet är näringslivets deltagande i totalförsvarsplaneringen en förutsättning för att försörjningsberedskapen ska fungera, sa Carl Oskar Bohlin, ministern för civilt försvar, i samband med att inbjudningarna skickades ut.

Livsmedelsföretagen, som stod utan en inbjudan, reagerar starkt på att ha blivit förbisedd. I en debattartikel som publicerats i Altinget skriver branschorganisationens vd, Björn Hellman, att beslutet innebär att regeringen och näringslivsrådet kommer att gå miste om ”avgörande insikter". 

– Utan livsmedel, ingen krisberedskap. Mat och dryck måste finnas. Detta är en självklarhet för de flesta. Därför är vi så förvånade över att regeringen inte har bjudit in livsmedelsindustrin till Näringslivsrådet. Våra kollegor på LRF är inbjudna och det ska de vara. Men lantbruket är bara det första ledet i en komplex och sammanhängande livsmedelskedja. Lantbrukarnas råvaror måste transporteras, förädlas, förpackas och distribueras innan de hamnar i våra magar. Allt detta sköter livsmedelsindustrin, skriver Björn Hellman.

Han frågar om Carl Oskar Bohlin, som ska leda rådet, och regeringen menar att livsmedel inte är en nödvändig del av Sveriges totalförsvar och krisberedskap. 

– Om Carl-Oskar Bohlin och regeringen menar allvar med att vilja stärka den svenska försörjningsförmågan och livsmedelsberedskapen så måste man anamma ett jord till bord-perspektiv som rymmer hela livsmedelskedjan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Köttkonsumtionen ökar – men svenska marknadsandelen sjunker
Deras satsning på husman går hem – ser ”vikande trend” för vego
Han blir ny vd för Polfärskt Bröd – efter ett år på bolaget
Efter plötsliga avhoppet – han föreslås som ny ordförande för Veg of Lund
Veg of Lunds styrelseordförande lämnar med omedelbar verkan – ”Hade lite olika bilder”
Stopp för kylda färdigrätters positiva utveckling – mackor och sallader lockar mer
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.125