23948sdkhjf

Konkursvågen håller i sig – drabbar allt fler

Nya siffror för oktober månad visar att antalet bolagskonkurser fortsätter att öka, men ökning är inte lika dramatisk som under september.
Creditsafes statistik visar även att allt fler anställda fortsätter drabbas av konkurs. Till och med oktober var siffra upp i 18 792 årsanställda, vilket är 30 procent fler än i fjol. I oktober gick 521 bolag i konkurs, vilket ska jämföras med 493 i fjol. En ökning med sex procent, enligt statistik per den första november. Hittills i år har bolagskonkurserna ökat med 12 procent.

– Vi kan nu se en viss normalisering. Det är dock, som tidigare förutspåtts, en stigande konkurskurva från sensommaren, säger Krister Jonsson, Sverigechef hos kredit- och affärsinformationsföretaget Creditsafe i ett pressmeddelande.

Oro inför kommande tid
Krister Jonsson ser med oro på utvecklingen med företag på obestånd parallellt med den varselvåg som drar fram över landet. Enligt oktoberstatistiken är det svårt att peka ut någon enskild bransch, utöver återkommande branscher som bygg och anläggning, detaljhandel samt transport.

– Nu drabbas alla branscher av konkursvågen och många riskerar att mista sina arbeten om inte rörelserna kan drivas vidare i de konkursdrabbade företagen, förklarar Krister Jonsson vidare.

Enligt Creditsafe har 18 792 helårsanställda hittills i år omfattas av konkurser. Enbart för oktober var siffran 1 402 helårsanställda, i sig en tämligen ordinär oktobersiffra. Mellan januari–oktober 2011 hade 14 437 helårsanställda drabbats av konkurser.

– Vi ser ökning med 30 procent jämfört med i fjol. Det är en dramatisk utveckling. Men det är också viktigt att påpeka att vi ännu inte befinner oss på samma nivåer som 2009 då totalt 27 075 anställda omfattades av konkurser, säger Krister Jonsson.

Det återstår två månader av året men risken att nå upp till 2009 års nivåer får ändå anses liten.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078