Av 15 beviljade projekt inom TvärLivsprogrammets senaste utlysning, ”En hållbar innovativ livsmedelskedja som möter framtidens behov- projektform A," kommer fem från SIK - Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB och ett från SP, skriver SIK i ett pressmeddelande.
Utlysningen, som är det första steget i en tvåstegsprocess, resulterade i totalt 55 ansökningar. Ansökningarna visade på ett brett register av idéer; från ökad hållbarhet inom livsmedelskedjan, plattformsbyggande för öppen innovation inom livsmedelsområdet, till nya innovativa produkter för att främja välbefinnandet.
De SIK-projekt som beviljats är:
• Hållbara proteinflöden och -produkter i livsmedelskedjan
• Minimerat matsvinn med dynamiskt hållbarhetsdatum
• Minskat svinn genom samverkan - en innovativ kedja från råvara till konsument
• Utveckling av värdehöjande koncept för animala biprodukter
• Ätdynamisk strukturdesign för framtidens matupplevelse och bättre hälsa