23948sdkhjf

Hållbart växtskydd måste balansera konkurrenskraft och miljömål

Jordbruksverket arbetar med en strategi för växtskyddsmedel.
En av avsikterna med EU:s direktiv om hållbar användning av bekämpningsmedel är att minska beroendet av växtskyddsmedel. Vissa medel kommer att förbjudas och de måste ersättas, bland annat med icke kemiska bekämpningsmetoder och förebyggande åtgärder.
När olika kemiska växtskyddsmedel inte längre finns tillgängliga uppstår problem med att hantera ogräs, svampar och skadeinsekter. Det är viktigt att ha framförhållning och identifiera de allvarligaste växtskyddsproblemen på ett tidigt stadium. Då blir det möjligt att hitta andra lösningar som kan ersätta de medel som försvinner och att sätta in förebyggande åtgärder. En konkurrenskraftig produktion är i många fall beroende av kemiska växtskyddsmedel, men strategin måste också ta hänsyn till miljömålen, framgår det i ett pressmeddelande.

I strategin för växtskyddsmedel gör Jordbruksverket risk- och konsekvensanalyser för olika grödor. Metoden, som togs fram under 2011, identifierar växtskyddsproblem som skulle kunna få allvarliga konsekvenser för odlingen om de inte kan hanteras med kemiska preparat. I strategin listas de växtskyddsmedel som används och vilka alternativ som finns till dessa. Förebyggande metoder och mekanisk ogräsbekämpning är redan idag viktiga åtgärder i många grödor.

Potatis och jordgubbar har analyserats i år
Under 2012 har Jordbruksverket gått igenom jordgubbar och potatis samt problemen med bladlöss. Genomgången visar på problem inom några områden, exempelvis att det saknas effektiva sätt att bekämpa bladlöss i stråsäd och insektsbekämpning i jordgubbar. Den visar även att det redan i dag finns fungerande bekämpningsmetoder för vissa växtskyddsproblem. Jordbruksverket ska fortsätta att analysera fler grödor enligt arbetsmetoden.

Strategin kräver engagemang från myndigheter och bransch
Den färdiga strategin kommer att mynna ut i förslag både på kort och lång sikt. Förslagen ska diskuteras och förankras med lantbruks- och trädgårdsnäringen. För att arbetet med strategin ska bli framgångsrikt behövs engagemang från många håll, inte bara från myndigheter utan även från branschen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11