23948sdkhjf

Förslag om ny lag för ekologisk produktion

Regeringen föreslår en ny lag om kontroll av ekologisk produktion. Syftet är bland annat att den nationella lagstiftningen ska anpassas till EU-förordningar på området.
I en proposition föreslår regeringen en ny lag om kontroll av ekologisk produktion. Nyheter i lagförslaget är bland annat att underlätta för kontrollmyndigheterna och kontrollorganen att utöva kontroll genom till exempel nya bestämmelser om kommunal samverkan i kontrollen, omhändertagande av varor, hjälp från polismyndigheten och administrativa sanktionsavgifter.

– De nya reglerna som regeringen föreslår ska säkerställa att de produkter som säljs som ekologiska verkligen är det. Vi som konsumenter har rätt att veta vad vi köper, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Kontroll av ekologiska producenter ska liksom i dag utföras av kontrollorgan. Myndigheterna ska liksom i dag enbart utföra kontroll då det inte finns något kontrollorgan för en viss typ av produktion, till exempel odling av alger, och över de aktörer som är undantagna från skyldigheten att anmäla sig till kontroll (i huvudsak livsmedelsbutiker).

Syftet med lagförslaget är i första hand att den nationella lagstiftningen ska anpassas till EU-förordningar på området. I propositionen föreslår regeringen också att beslut som fattas av ett kontrollorgan ska kunna överklagas eftersom de kan ha långtgående konsekvenser för enskilda.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078