23948sdkhjf

Europas fiskeministrar enade om nästa års fiske

Under natten till torsdagen nådde man en överenskommelse gällande fisket i Kattegatt, Skagerrak och Nordsjön ska bedrivas under 2013
Europas fiskeministrar nådde på natten mellan onsdagen och torsdagen slutligen en överenskommelse för hur fisket i Kattegatt, Skagerrak och Nordsjön ska få bedrivas 2013. Överenskommelsen nåddes efter tuffa förhandlingar på årets sista fiskeråd och rör bland annat kvoterna för torsk, sill och havskräfta. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson representerade Sverige vid mötet.

För majoriteten av EU:s övriga bestånd innebär beslutet kvotminskningar eller oförändrade nivåer. Ministrarna fattade också beslut om vissa ändringar i den långsiktiga förvaltningsplanen för torsken i Västerhavet. I syfte att minska utkasten av torsk åtar sig dessutom de berörda medlemsländerna att införa nationella planer för att minska bifångster och fiskeridödlighet för torsk vilket var ett initiativ från svensk sida.

– Sverige har i förhandlingarna verkat för att nå en så hållbar kompromiss som möjligt i linje med förvaltningsplaner och beståndsnivåer som kan ge maximalt hållbar avkastning till 2015, sa landsbygdsminister Eskil Erlandsson efter mötet, i ett pressmeddelande,

Endast preliminära kvoter kunde fastställas för flera av de för Sverige viktiga kvoterna så som torsk, sill, makrill, räka, kolja och sej. Detta beror på att förhandlingarna mellan EU och Norge inte kunde slutföras som brukligt i början av december. EU hoppas kunna slutföra dessa förhandlingar i januari 2013.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078