23948sdkhjf

Många EU-grisar olagliga 2013

Endast 17 av EUs 27 medlemsländer har genomfört det nya EU-direktiv för grisuppfödning som trädde i kraft vid årsskiftet
Endast 17 av EUs 27 medlemsländer har genomfört det nya EU-direktiv för grisuppfödning som trädde i kraft vid årsskiftet. Det innebär att det varje dag kommer in 40 000 illegalt uppfödda grisar på EU:s matmarknad, enligt NFU, Storbritanniens motsvarighet till Lantbrukarnas Riksförbund.

Fixerade suggor, kuperade svansar och trånga burar. Så har en stor del av grisarna i EU det, trots att det är olagligt från årsskiftet. Svenska bönder har däremot fött upp grisar enligt EUs nya villkor, och mer därtill, i många år. Det har medfört ökade kostnader för svensk grisproduktion och gjort det svårare att konkurrera med importerat griskött.

Kräver uppmärksamhet av konsumenten
Den som vill vara säker på att köpa griskött som producerats lagligt måste vara mycket uppmärksam i handeln. Även en stor del förädlat griskött, som t ex bacon, smörgåspålägg eller korv är importerat.

– Vill du vara helt trygg med att få kött från lagligt uppfödda grisar ska du välja svenskt och titta efter Svenskt kött-märkningen. Märkningen betyder att 100 procent av allt kött i produkten är från grisar som är födda, uppfödda, slaktade och styckade i Sverige. Produkten är också tillverkad och förpackad här, säger Anniqa Nygård, vice ordförande i LRF i ett pressmeddelande.

LRF anser också att handeln har ansvar att säkerställa att man nu efter årsskiftet inte köper och säljer griskött som är uppfött på ett olagligt sätt.

Enligt EU-kommissionen och NFU klarade i december endast 33 procent av de franska grisgårdarna att leva upp till EU-reglerna, 48 procent av de tyska och 57 procent av de irländska. Andra länder som haft svårt att hinna ställa om till årsskiftet är Belgien, Italien, Nederländerna och Spanien.

Totalt produceras 250 miljoner grisar per år i EU.
Läs mer om: LRF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126