23948sdkhjf

Sverige stor importör av norsk fisk

Norge ökade sin export med närmare 6 procent under 2012 till Sverige, som nu tar femteplats i norska exportstatistiken
Under 2012 ökade Norge sin export av fisk till Sverige med nära sex procent. Det innebär att Sverige rycker upp från nionde till femte plats i den norska exportstatistiken. Bara Ryssland, Frankrike, Polen och Danmark köper mer norsk fisk än vad svenskarna gör. Den svenska ökningen kan framförallt hänföras till laxexporten där volymen under de två senaste åren har ökat med totalt nära 30 procent. Av Norges totala fiskexport till Sverige på 75 864 ton svarade laxen också för 50 procent eller hela 38 323 ton.

Ökning med tre procent
Sverige importerade fisk och skaldjur för ett sammanlagt värde av 2,5 miljarder norska kronor år 2012. Det är en ökning med tre procent från föregående år. Värdemässigt ökade laxexporten med mindre än en halv procent förra året.

- Vi ser det som en framgång att Sverige nu ligger på femte plats i exportstatistiken. Med denna ökningstakt kommer Sverige närmare folkhälsomålet att alla ska äta fisk minst två gånger i veckan. Norsk lax är numera en självklarhet i de flesta hushåll. Den är lätt att laga, vacker på tallriken och väldigt prisvärd. Under 2012 låg snittpriset på färsk lax lägre än året innan vilket bidrog till exportframgångarna, säger Line Kjelstrup, Sverigechef för Norges sjömatråd i ett pressmeddelande.

Hela 80 procent av laxexporten till Sverige utgörs av färsk lax. Den snabbaste volymökningen inom laxsortimentet återfinns samtidigt hos den frysta laxen som med en exportvolym på 7 272 ton kunde räkna en volymökning på hela 35 procent.

Exporten av norsk sill till Sverige ökade med hela 16 procent i volym under 2012. Exporten av såväl torsk som räkor ökade i värde med fyra respektive 22 procent. Volymmässigt minskade torsken svagt medan räkorna ökade drygt en procent.

Under 2012 uppgick den samlade norska exporten av fisk och skaldjur till 51,6 miljarder norska kronor, vilket innebär en minskning med1,8 miljarder jämfört med året innan. Hela 61 procent av fiskexporten utgörs av odlad fisk, framförallt lax.

EU är fortfarande Norges viktigaste exportmarknad och tar emot 57 % av den totala exporten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093