23948sdkhjf

Var femte lantbrukare räknar med att öka produktionen

Positiva tongångar bland de svenska lanbrukarna
20 procent av lantbrukarna räknar med att deras odling av bland annat spannmål och oljeväxter kan öka de närmaste 5-10 åren. En lika stor andel av mjölkproducenterna räknar med att öka produktionen under den perioden. Dessa siffror är stabila jämfört med tidigare undersökningar av lantbrukarnas framtidsplaner. Jordbruksverket har under flera år låtit Landja Marknadsanalys AB genomföra en enkätundersökning bland lantbrukare om deras planer för de närmaste 5-10 åren. Den huvudsakliga insamlingen av uppgifter genomfördes under november 2012, meddelar Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Höga spannmålspriser har inte lett till större optimism
Den fråga som gällde odlingen av bland annat spannmål och oljeväxter visar att 20 procent av lantbrukarna tror att arealen säkert eller kanske ökar under de närmaste 5-10 åren och ungefär 40 procent tror att arealen blir oförändrad. Resultatet ger samma bild som genomsnittet av tidigare undersökningar.

Oförändrad tendens i synen på framtida mjölkproduktion
Den fråga som gällde mjölkproduktionen visar att ungefär 20 procent av mjölkproducenterna räknar med att öka produktionen under de närmaste 5-10 åren. Ungefär 25 procent tror på oförändrad produktion. Jämfört med tidigare undersökningar blir bilden ungefär densamma.

En tredje fråga gällde intresset för att skaffa mer mark de närmaste två åren, antingen genom arrende eller köp. Även här är resultaten mycket stabila jämfört med genomsnittet för perioden 2005-2011. Dock kan en något fallande trend märkas när det gäller antalet lantbrukare som uppgett sig vilja skaffa mer mark.

Lantbrukarnas planer är stabila
– Trots starka svängningar i lönsamheten genom förändrade produktpriser och priser på insatsvaror är lantbrukarnas planer mycket stabila. En slutsats som kan dras är att lantbrukarna i liten grad påverkas av tillfälliga variationer i lönsamheten, säger Harald Svensson, som också poängterar att alla enkätundersökningar måste bedömas med försiktighet.

– Det är ju företagarnas långsiktiga planer som undersökts och det finns många skäl till att dessa planer efter hand revideras, menar Harald Svensson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109