23948sdkhjf

ICA Norge ingår samarbetsavtal med Norgesgruppen

ICA Norge ingår samarbetsavtal med Norgesgruppen inom delar av inköp och distribution. Avtalet är en viktig satsning för ICA Norge för att säkra konkurrenskraftiga priser till de norska kunderna och nå långsiktig lönsamhet i bolaget
ICA Norge har de senaste åren gjort många insatser för att förbättra resultatet. Bland annat har ICAs erbjudande koncentrerats till två huvudkedjor, ICA och Rimi. Samarbetet som ingås med Norgesgruppen är en större strategisk satsning.

- De förändringar som gjorts inom ICA Norge den senaste tiden har varit nödvändiga, men inte tillräckliga, steg för att säkra en framtida utveckling av bolaget. Större strategiska och strukturella grepp, inom framför allt inköps- och logistikområdena, har visat sig nödvändiga för att vända utvecklingen i ICA Norge. Samarbetet med Norgesgruppen är en viktig och framtidsinriktad satsning för att på sikt säkra ett bra kunderbjudande och nå lönsamhet i ICA Norge, säger Per Strömberg, vd i ICA AB i ett pressmeddelande.

Samordning och logistik
Samarbetsavtalet innebär en samordning av distribution och logistik mellan ICA Norge och Norgesgruppens grossistföretag, Asko. ICA behåller distribution i Oslo, Akershus och Østfold samt delar av Buskerud, Vestfold, Hedmark och Oppland. Det utgör totalt över 40 procent av dagens distributionsvolym. ICA behåller också lagerverksamheten i Oslo, medan övriga lager avvecklas stegvis. Samarbetet med Norgesgruppen inleds 1 april 2013 och innebär att ICA kan förse befintligt butiksnät med varor på ett mer kostnadseffektivt sätt. Förändringarna träder i kraft stegvis under 2013.

Samarbetet innebär också att Norgesgruppen hanterar delar av ICA Norges inköp. ICA Norge fortsätter däremot med inköp av egna märkesvaror, färskt bröd, vissa färskvaror samt färsk fisk och skaldjur.

- Avtalet med Norgesgruppen ger ICA Norge bättre inköpspriser och en mer effektiv distribution. Vi har utvärderat olika alternativ och slutsatsen är att Norgesgruppen är det alternativ som passar oss bäst, både när det gäller sortiment och butiksnät. Avtalet är framtidsinriktat och ger oss en bra plattform för att stärka vår konkurrenskraft, säger Thorbjørn Theie, vd ICA Norge.

Förändringarna som träder i kraft inom ICA Norges inköps- och logistikavdelningar kommer att beröra cirka 350 arbetstillfällen. Strukturkostnaderna vid dessa förändringar beräknas till cirka 150 MNOK och kommer att belasta resultatet i första kvartalet 2013. Avtalet gäller i minst fem år och kan sägas upp av båda parter.

Konkurrensmyndigheten i Norge har rutinmässigt informerats om samarbetsavtalet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109