23948sdkhjf

Bryggerierna ökar explosionsartat

Från drygt 30 till 150 bryggerier på bara några få år. Den svenska ölmarknaden bara växer.
Sverige har, på bara några år, haft en aldrig tidigare skådad tillströmning av mindre bryggerier. För bara sex år sedan fanns, i Sverige, 32 bryggerier. I dag ligger den siffran på ungefär 150 och då räknas både mikrobryggerier och större bryggerier in.

– Alla som säljer öl kommersiellt räknar vi. I dagsläget tillkommer det mellan fyra och fem bryggerier i månaden, säger Cecilia Giertta, vd för branschorganisationen Sveriges Bryggerier, till Food Supply.

Enligt Cecilia Giertta har tillväxten eskalerat de två senaste åren.

– Det är en ganska fantastisk utveckling vi har sett och det är jättekul att det finns ett sådant här intresse, säger hon och fortsätter:

– Trenden kan ju inte fortsätta i all oändlighet, men i nuläget har vi inte sett några tecken på nedtrappning vad gäller uppkomsten av nya bryggerier.

Giertta menar att uppsvinget dels beror på att vi svenskar är ett resande folk och får influenser från andra länder – som USA där trenden började för tio år sedan, men också att vi svenskar är mat­intresserade – och öl och mat hör ihop.

För den svenska arbetsmarknaden är bryggeriernas framfart positiv.

– Den svenska bryggerinäringen sysselsätter direkt 4000 personer och indirekt runt 60 000, säger Cecilia Giertta som grundar siffrorna på enligt Ernst&Young´s beräkningar.

I hela Europa räknar man med cirka två miljoner jobb tack vare bryggerierna.

Läs även:
Nytt bryggeri i Ljusdal
Bryggeri byter namn och fyrdubblar sin produktion
Lappländskt mikrobryggeri expanderar
Nederländskt malteri satsar på Sverige
Barlingbo bryggeri fyrdubblar produktionen
Bryggeri får serveringstillstånd
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125