23948sdkhjf

Fernando Di Luca får Näringslivsmedalj för framstående entreprenörskap

Den 9 april mottog Fernando Di Luca, grundare av Gruppo Di Luca, medalj vid en högtidlig ceremoni på Riddarhuset i Stockholm.
Varje år tilldelas medaljen ett tiotal personer, som med ägarinflytande skapat och utvecklat företag – och därmed arbetat för ett bättre Sverige, vilket Sällskapet gjort sedan 1772, då Gustav III skrev under stadgarna. Syftet med medaljen är att hedra mottagaren för ett långsiktigt betydelsefullt arbete samt att inspirera andra. En av vinnarna var Fernando Di Luca, grundare av Gruppo Di Luca, enligt ett pressmeddelande.

Fernando Di Luca om medaljen
- Det är väldigt roligt och smickrande att få Näringslivsmedaljen. Jag är stolt över att få detta erkännande av mitt livsverk. Bakom ligger förstås kunnig personal. De är förutsättningen för att kunna skapa innovationer och ha den leveranssäkerhet som krävs, säger Fernando Di Luca.

Motiveringen lyder
Fernando Di Luca har under 40 år byggt upp Gruppo Di Luca AB, med bl a varumärket Zeta.
Som utbildad kamrer kom han på sin vespa till Sverige. Här fanns gott om arbete: först diskare och sen portier.

Fernandos egen affärsidé blev att få hit den mycket saknade italienska maten. Det italienska köket vilar på tre ben: olivolja, pasta och vin.

Han började på 1970-talet med vegetabiliska oljor. Olivolja gick trögt, medan rapsolja gick bra. Agenturen för Barilla pasta blev en stor succé. Som agent lyckades han också förmedla ett vin till Vin & Sprit. Forskningsrönen rörande olivoljans hälsovinster, frälste Fernando så att han försöker frälsa andra.
Bolagen har idag över 1 miljard kr i omsättning i Sverige, ca 70 anställda och nästan lika många i en extern kontrakterad säljstyrka.

- Duktigt folk kommer man ingen vart med, om de inte är engagerade också.

Men får man arbeta med engagerade och dugliga personer så kommer man långt tillsammans. Man får dela glada och sorgliga stunder. Envishet är också viktigt, säger Fernando Di Luca.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093