23948sdkhjf

Livsmedelsverket kritiserar LRF i upptrissad debatt: ”Den konspiratoriska retoriken är anmärkningsvärd”

Arbetet med nya nordiska näringsrekommendationer har väckt liv i en upptrissad debatt.

De nordiska näringsrekommendationerna (NNR) är i färd med att uppdateras. Det är ett arbete som finansieras av Nordiska ministerrådet och leds från Norge där det svenska Livsmedelsverket ingår i den ansvariga projektgruppen. Rekommendationerna ska beskriva vilka matvanor som är bra för hälsan på både kort och lång sikt.

Arbetet startade 2019 och beräknas vara klart i juni i år. Men redan nu är delar av innehållet känt eftersom en del av kapitlen är ute på remiss bland olika aktörer. En av de som reagerat allra starkast har varit LRF:s ordförande Palle Borgström som i ett debattinlägg i Aftonbladet krävde att regeringen stoppar och görs om.

– Sårbara grupper i samhället såsom barn, sjuka, sköra och äldre, får hela eller betydande delar av sitt energi- och näringsintag från offentliga kök och hamnar därför i skottgluggen för något som är på väg att bli det största folkhälsoexperimentet i modern tid. Styrt från bland annat en tankesmedja i London med en egen agenda, skriver han bland annat. 

I ett eget debattinlägg som publicerades i Aftonbladet under tisdagen svarar Livsmedelsverkets generaldirektör, Annica Sohlström, att NNR är en genomgång av aktuell forskning och att den är tydlig med att människor behöver ändra sitt sätt att äta. Hundratals experter och forskare i Norden uppges vara inblandade i arbetet med att ta fram de nya rekommendationerna.

– Den konspiratoriska retoriken är anmärkningsvärd och främjar inte ett samarbete som stärker svensk livsmedelsproduktion, står det bland annat i Annica Sohlströms debattinlägg.

De nya rekommendationerna väntas förespråka en ökad andel växtbaserad mat på tallriken och mindre kött. NNR kommer att sedan ligga till grunden för revideringen av de svenska kostråden.

– Vi trodde att LRF företrädde alla lantbrukare i Sverige. Det är svårt att tro när man ser deras aggressiva debattstil som bara handlar om köttbranschens intressen, skriver Annica Sohlström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11