23948sdkhjf

Två tredjedelar av provtagning för salmonella klar

Provtagningen är klar på två tredjedelar av de ca 170 gårdar som fått foder som kan ha innehållit salmonella.
Jordbruksverket beräknar att i princip samtliga gårdar ska vara provtagna den här veckan. Salmonella från fodret har så här långt konstaterats på tre gårdar.

– Så här långt ser det bättre ut än vad vi har befarat. Totalt är det tre gårdar som har visat sig positiva för salmonella från fodret. Gårdarna i fråga är spärrade, vilket innebär bland annat förbud att sälja livdjur och att skicka djur till slakt. Mjölk kan levereras till mejeriet eftersom salmonellabakterier dör vid pastörisering, säger Peter Henningsson på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Provsvar från SVA redovisas dagligen
Det är Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som analyserar proverna allteftersom de kommer in till laboratoriet. Jordbruksverket arbetar vidare med att följa upp provsvaren och vidta nödvändiga åtgärder. SVA har en tabell på sin webbplats där alla provsvar redovisas. Tabellen uppdateras med nya provsvar varje dag klockan 10. Provsvarstabellen på SVA:s webbplats

Ledningscentralen avvecklas under veckan
Ledningscentralen i Fjärdhundra har varit i gång i snart tre veckor. Arbetet med att provta alla gårdar närmar sig slutet och under veckan kommer centralen att avvecklas. De gårdar som kvarstår kommer att provtas inom ramen för Distriktsveterinärernas ordinarie verksamhet. Thomas Svensson som har varit insatschef på ledningscentralen är mycket nöjd med arbetet.

– Vi har genomfört provtagningarna enligt tidsplanen och allt har löpt på väldigt smidigt. Jag vill ge djurägarna en stor eloge för att de har ställt upp och gjort arbetet möjligt, trots den ansträngda situation som de befinner sig i, säger Thomas Svensson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079